fredag 16 oktober 2009

Sökmotorer

Det finns flera söktjänster än Google. Den senaste jag har tittat på heter Wolfram Alpha. Här skriver man in sin fråga i ett textfält och sökmotorn försöker då lämna ett svar direkt, alltså utan att du får ett antal nya webbsidor som svar som du själv får söka igenom.
Prova även Spezify .Där skriver du in ett sökord och små klickbara "lappar" dyker upp på skärmen med dina träffar.
Search-cube är även den en visuell sökmotor. Dina sökresultat presenteras tredimensionellt i en kub så du kan förhandsgranska websidor, videoklipp eller dokument.

torsdag 15 oktober 2009

YouTube

På Youtube kan man verkligen hitta allt möjligt. Under den här kategorin ligger även det, allt möjligt. Men med hjälp av taggarna hoppas jag ändå att man ska hitta vad man söker.
Har du inte sett Hans Rosling så kolla in hans dynamiska statistik, Gap Minder.
Här finns ett kul sätt att multiplicera. Hur fungerar det?
Varför inte sjunga Pythagoras sats?

Gymnasiekurser på nätet

Här finns Sveriges universitets matematikportal. Här är Förberedande kurs i matematik 1 vilket ungefär motsvarar en repetition av matematikkurserna A -D och här, Förberedande kurs i matematik 2 finns repetition för Ma C -E.






Georgios Smedja i Fysik och Matematik är en sida som innehåller mycket. För både elever och lärare. Dessutom väldigt lättsökt.

Math is fun

På den här sidan Math is fun finns det aktiviteter för förskolebarn och hela vägen till gymnasieelever.

The idea behind the site is to offer mathematics as well as som fun bits, and to combine the two wherever possible.

tisdag 13 oktober 2009

Massor av pussel

Här på Puzzles.com kan man hitta olika sorters pussel och spel, exempelvis tangram, tändstickspussel, logiska spel mm.

Mattebegrepp på 18 språk

På Skolverkets hemsida, Tema Modersmål, finns matematikbegreppsböcker på 18 olika språk. Böckerna är utvecklade av modersmålslärare och elever och finns endast i pdf-format.

fredag 9 oktober 2009

Interaktiva skrivtavlor

Teachers LED finns det gratis resurser till interaktiva skrivtavlor. Kanske någon har provat dessa och vet något om de är användbara? Jag provade den här sidan där man får upp en regelbunden geometrisk figur som man ska beräkna volymen på. Man kan rotera figuren och låta den "explodera" för att se hur många enhetskuber den innehåller. Lätt och åskådlig.

torsdag 1 oktober 2009

Kompetensutveckling i matematik

learners.org hittade jag det här avsnittet om geometri som jag varmt rekommenderar. Dels finns det uppgifter som du själv kan fundera på och som är direkt användbara i undervisningen. Till varje avsnitt finns det även en video där man får följa en kurs för lärare. Jag har tittat på just geometriavsnittet och och här fannns det en hel del bitar som jag verkligen gillade. Titta på avsnitt 8!
Men det finns motsvarande avsnitt för "Measurements", "Number and operations", "Data analysis, Statistics and Probability", "Patterns, Functions and Algebra".