onsdag 31 mars 2010

Naturens matematik

Våren är här. Äntligen. Som en hyllning till den och matematiken kommer här en kort film, hittade via Skolväskan på Facebook och Per Falks blogg, vilka jag för övrigt gärna rekommenderar!


A movie inspired on numbers, geometry and nature, by Cristóbal Vila.

fredag 26 mars 2010

Matematik + musik

Det här inslaget gör mig glad! Underbart att Ringsbergsskolan provar olika vägar för att få eleverna att lära sig matematik och lära sig tycka om matematik.
Inslaget sändes i de lokala nyheterna Tv4play:
Unik metod lär barnen mattePå Ringsbergskolan i Växjö har lärarna kommit på en unik arbetsmetod för att lära barnen matte. Man har ett ämne på schemat som heter Matte-musik, hälften är matematik, den andra hälften är musik.

onsdag 17 mars 2010

Fel låt vann!

Kanske har ni liksom jag tittat på några av de olika uttagningstävlingarna av låtar till melodifestivalen och nu senast i Globen. Förutom all matematik man kan ägna sig åt när det gäller dessa tävlingar, om man så önskar, så måste jag få tillägga...fel låt vann!
Den här återfinns på en hel del pedagogbloggar. Så bra att jag inte kan låta bli att lägga ut den.

tisdag 16 mars 2010

Mobilt lärande i matematikundervisningen

På Malmö högskola forskar man om lärande med hjälp av mobila enheter. Per Jönsson är professor i tillämpad matematik och är tillsammans med professor Gunilla Svingby drivande i projektet. På skolverkset sida "IT för pedagoger" kan du läsa mer om deras projekt.
Även på Linnéuniversitetet och där på inom projektet UngKommunikation och forskargruppen CeLeKT (Center for Learning and Knowledge technologies) bedrivs olika projekt inom matematik och naturvetenskap som tillämpar tekniken augmented reality. Titta på en här filmen från projektet GeM som är ett delprojekt av Ung Kommunikation . Projektet har fortsatt men just nu med en lite annan inriktning. Jag återkommer till den i ett inlägg längre fram.

måndag 15 mars 2010

PI-dagen och PÅSK-matematik

I går var det PI-dagen. Varför? Jo, om man skriver gårdagens datum på amerikanskt sätt blir det 14.3. Oftast avrundas pi just till 3,14 men antalet decimaler är så vitt vi vet oändligt. Det finns till och med en App där du kan träna minnet med hjälp av pi:s decimaler. Du matar in pi långt du minns. Programmet talar om för dig om du gör fel. Kanske är det bäst att börja i träningsläget. Där kan du titta på de kommande siffrorna. Allt kan förstås sparas på en topplista:-)
På Teknikum i Växjö uppmärksammades dagen genom bla pi-lkastningen och pi-zza till lunch. Läs mer i här.
En högtid att bruka matematik på är påsken som ni vet är en rörlig högtid.
Påskdagen ska infalla den första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Nu inträffar ju vårdagjämningen på olika tider beroende på vilken tidzon man befinner sig i men kan tidigast inträffa den 22 mars och senast den 25 april. Och fullmånen är inte det som vi normalt menar med fullmåne utan en beräknad sådan (ecklesiastisk fullmånen). Här hittar man även den tyske matematikern Gauss "påskformel". Genom ett antal berälningar kan man räkna ut när påskdagen infaller ett visst år. Rätt kul tyckte mina högstadieelever när vi testade förra året. Praktisk tillämpning på formler, variabler, rest. På Wikipedia hittttar man mer om påsken och även Gauss påskformel .


onsdag 3 mars 2010

Kängurumatte

Har ni hittat hit har ni säkert redan hittat Kängurun - Matematikens hopp.
Kangourou sans Frontières är en internationell rörelse som årligen genomför en matematiktävling med inriktning på alla elever, det är alltså inte en elittävling. Avsikten med Kängurun är att stimulera intresset för matematik genom bra problem som är tänkta att väcka nyfikenhet och lust att lära matematik. Den 18 mars går tävlingen av stapeln.

Vill man inte tävla kan man ändå arbeta med Känguru-uppgifterna. De är riktigt trivsamma och många elever upplever dem intressanta, roliga och annorlunda. Här kan du anmäla din klass eller titta igenom tidigare års uppgifter (och lösningar). Det står en hel del skrivet om Kängurun i Nämnaren som ges ut av Nationellt Centrum för Matematikutbildning (NCM)

Kängurutävlingen är alltså inte ett prov utan ett utbud av intressanta problem för vidare arbete.
För närvarande finns klasserna Milou, för förskoleklass till åk2, Ecolier, för åk 3 - 4, Benjamin 5 - 7 och Cadet 8 - 9, Gymnasiets Cadet, för elever som läser kurs A, Junior för kurs B och C samt Student för elever på kurs D och E.