fredag 20 november 2009

Computer science Unplugged

Computer Science Unplugged finns en hel del aktiviteter, gratis att ladda ner och använda, som förklarar en del priniper inom datavetenskap. Men...dessa principer är till stor del matematik. Det kan t ex handla om binära tal, algoritmer eller optimering. Alla dessa aktiviteter genomförs "unplugged" med hjälp av paper, snören, kritor, olika spel och pussel, mm. Författarna menar att dessa aktiviteter främst är anpassade för elever mellan 5 (!) och 12 år men med viss modifiering så passar de alla åldersgrupper .
Det finns en svensk sida med en del översatta aktiviteter här.

måndag 16 november 2009

3DVINCI



Har du hört talas om Google Sketch Up tidigare?
Här på 3DVINCI finns det fria lärarresurser, inom matematik, design mm som just använde Sketch Up.
Inom projektet Ung Kommunikation/ AMULETS testade vi tillsammans elever i årskurs 5-7 programmet under en av pilotdagarnai våras. Fantastiskt att se hur ungdomarna snabbt satte sig in i hur det i stora drag fungerade.


fredag 13 november 2009

Gott och blandat

Webbmatte är ett stödmaterial för matematikundervisningen i åk 6–9, och gymnasiets Matematik A. Materialet består av texter, filmer och övningar. För åk 6-9 finns materialet på följande språk; svenska, arabiska, persiska, polska, engelska, ryska, somaliska och spanska. Matematik A finns på svenska, arabiska och somaliska.

Kunskapsstjärnan
Här är en sida för lite yngre barn. Under rubriken "Matematik" kan de bla träna de olika räknesätten och klockan i enkla spel. Under rubriken "Hjärngympa" finns Rubriks kub, tetris, Tornet i Hanoi mm.

UR och matematik







Pedagogwebben finns det mer riktigt roliga matematikaktiviteter. "Morfis kod" - matteäventyr för mellanstadiet har jag tittat på och tyckte att det gav mersmak. URsmart är en pilotsatsning från UR för årskurs 6-9.Man har börjat med geometriavsnittet. Meningen är att det ska vara en webbaserad läxhjälp. Håll ögonen på sidan för den byggs ut hela tiden.


Matematisk julgran

URs mattesida finns en hel del roliga saker. I spelet "Fingris" tränas taluppfattning och i "Draken sover" handlar det om naturens geometri, fraktaler. Kul!
Riktigt skojigt hade jag och min mattegrupp förra året då vi tillverkade massor av Platonska kroppar, vände och vred
på begreppen sida, kant, hörn liksidig triangel, polygon, polyeder mm. En del av elever återkom ständigt till dessa polyedrar och ritade, mätte, klippte, målade och satte ihop. Härifrån kan man printa ut både i färg och sådana man målar själva. I december dekorerade vi vår egen julgran med dessa! Så snygg!




torsdag 5 november 2009

Pluggakuten

Pluggakuten är först och främst ett forum där dina elever kan kan få hjälp med det mesta som rör skolarbetet. De kan t.ex. få mattehjälp, fysikhjälp, språkhjälp eller hjälp med någonting helt annat. Frågorna och svaren i forumet sträcker sig idag hela vägen från de lägre årskurserna på högstadiet upp till avancerade kurser på universitets och högskolenivå. De mest aktiva grupperna är idag matematikforumet och fysikforumet. på Pluggakuten finns dessutom både formelsamlingar och Mathsymbolizer för att det ska var enkelt att skriva matematikinlägg.

Filmer om matematik från TIMSS 2007

Här på Skolverkets sida finns fem filmer som är baserade på en fördjupad analys av elevernas matematikkunskaper som gjordes i samband med TIMSS 2007. Filmerna och instuderingsmaterialet är framtagna under 2009. Läs mer, se filmerna och ladda ner instuderingsmaterialet här
I filmerna presenteras och diskuteras olika typer av beräkningsstrategier och typsituationer i elevernas behandling av bland annat areabegreppet och likhetstecknet.Filmerna tillsammans med instuderingsmaterialet är tänkta att kunna användas som kompetensutvecklingsmaterial.

Mattesmedjan

Här på Mattesmedjan finns det gott om olika sorters aktiviteter. Själv provade jag nyss Multix, ett multiplkationsspel som var kul! En del aktiviteter gör man direkt framför skärmen, som t ex Multix. En del finns beskrivna som pdf och man får kanske tillverka en spelplan eller liknande. Tack för tipset Svante!

Mera YouTube

Om jag gick på gymnasiet och läste Matte A skulle jag ha nytta av MichaelBondestams videoklipp på YouTube. Michael är matematik- och datalärare på Polhemsskolan i Gävle. Kolla på det här klippet om hur man löser ut variabeln ur en ekvation om den står i nämnaren.
Matematikvideo finns också några filmsnuttar om algebra och ekvationslösning.

AMULETS - Ung Kommunikation

AMULETS är en av temagrupperna inom projektet Ung Kommunikation, Växjö universitet.
Syftet med temagruppen är att se vad ny mobil teknik kan tillföra för att förnya pedagogiken genom att stödja undervisning och lärandeprocesser med mobil teknologi
Aktiviteterna i Amulets är uppbyggda utefter den aktuella läroplanen. Syftet är att understödja och hitta nya sätt att integrera utomhusaktiviteter med lärandet i klassrummet. I utomhusaktiviteterna vävs spelrelaterade aspekter in som pådrivare. Med stöd av mobilenheterna (av typ PDA med GPS samt Smartphones) får eleverna möjlighet att delta i en rad aktiviteter där olika kunskaper som geografi, matematik, språk och naturvetenskap integreras.
Just nu och sedan ett år tillbaka arbetar en grupp lärare tillsammans med forskare i ett delprojekt som kallas GeM (GeoMath. Följ aktiviteterna på AMULETS blogg.

Mobile Study | Använd mobiltelefonen i matematikundervisningen!

Mobile Study | Create Educational Content For Mobile Devices
Här på Mobile Study kan du göra dina egna frågor och sedan skicka dem till eleverna mobiltelefoner.
Mer om det här står beskrivet i Datorn i utbildningen
Jag har provat att både göra enkla frågesporter och skicka dessa till elevernas telefoner via bluetooth. Enkelt och uppskattat! Och utvecklingsbart.

måndag 2 november 2009

Matteboken.se


Här på Matteboken.se kan gymnasieelever få hjälp med matten. Det finns uppgifter från Ma A till Ma E. Eftersom matte A till stor del är en repetition av grundskolans matematik så kan även grundskolans elever hitta uppgifter som de kan ha nytta av. En del av uppgifterna är även förklarade med filmer.
Under avdelningen "kändismatte" kan man t ex se Dogge Doggelito räkna Pytagoras sats. Varför? Johan Wendt som skapat sajten säger att det är ett sätt att nå ut. Dogges film har över 10000 nedaddningar på YouTube...
Johan Wendt säger vidare att de även arbetar med att anpassa matematikuppgifterna till exempel som eleverna kan relatera till. Läs mer på Computer Sweden
Den ideella föreningen Mattecentrum ger gratis undervisning och läxhjälp till elever i Stockholm, Uppsala, Eskilstuna och Västerås. Målet är att stimulera intresset för matematik och att generellt höja kunskapsnivån hos ungdomar.