fredag 13 november 2009

Gott och blandat

Webbmatte är ett stödmaterial för matematikundervisningen i åk 6–9, och gymnasiets Matematik A. Materialet består av texter, filmer och övningar. För åk 6-9 finns materialet på följande språk; svenska, arabiska, persiska, polska, engelska, ryska, somaliska och spanska. Matematik A finns på svenska, arabiska och somaliska.

Kunskapsstjärnan
Här är en sida för lite yngre barn. Under rubriken "Matematik" kan de bla träna de olika räknesätten och klockan i enkla spel. Under rubriken "Hjärngympa" finns Rubriks kub, tetris, Tornet i Hanoi mm.

UR och matematik







Pedagogwebben finns det mer riktigt roliga matematikaktiviteter. "Morfis kod" - matteäventyr för mellanstadiet har jag tittat på och tyckte att det gav mersmak. URsmart är en pilotsatsning från UR för årskurs 6-9.Man har börjat med geometriavsnittet. Meningen är att det ska vara en webbaserad läxhjälp. Håll ögonen på sidan för den byggs ut hela tiden.


Matematisk julgran

URs mattesida finns en hel del roliga saker. I spelet "Fingris" tränas taluppfattning och i "Draken sover" handlar det om naturens geometri, fraktaler. Kul!
Riktigt skojigt hade jag och min mattegrupp förra året då vi tillverkade massor av Platonska kroppar, vände och vred
på begreppen sida, kant, hörn liksidig triangel, polygon, polyeder mm. En del av elever återkom ständigt till dessa polyedrar och ritade, mätte, klippte, målade och satte ihop. Härifrån kan man printa ut både i färg och sådana man målar själva. I december dekorerade vi vår egen julgran med dessa! Så snygg!




3 kommentarer:

  1. Snygg gran, förstår att det pysslas vid jul.B

    SvaraRadera
  2. http://www.math.uu.se/~dag/skolornas.html
    Här finns årets kvalskrivning jämte lösningar. B

    SvaraRadera
  3. Gillar det här klippet:
    http://www.youtube.com/watch?v=kZKOPKIHsrc B

    SvaraRadera