måndag 3 maj 2010

Entreprenöriellt lärande - Entreprenöriell matematik. Och FLOW

För ett par veckor sedan bjöds det på föreläsning av ett av lärarfacken. Det var Fredrik Berg från Johan Bauergymnasiet i Örebro som under ett par timmar redogjorde för "entreprenöriell matematik". Fredrik fick 2009 priset "Innovativa lärare 2009” som delades ut till lärare som utmärkt sig med nya metoder och framgångsrik undervisning.
Japp, han uppnådde sitt syfte med föreläsningen Fredrik. Jag blev nyfiken, inspirerad och motiverad.
Och flow...
Häromdagen hade jag möjlighet att få lyssna till Fredrik Ullén, hjärnforskare och docent i neurovetenskap som talade om "flow", vad detta är och hur det kan stimuleras. (Han talade på Teknikdelegationens slutseminarium som kan ses här, start 26,19.)
Flow är ett ett absorberande tillstånd av djup koncentration i en uppgift och med förändrad tidsupplevelse.. man känner lycka. Flow uppträder när det finns tydliga mål, tydlig feedback och en balans mellan svårighetsgrad och förmåga, inte passiv underhållning eller rutinarbete. Viktigt att se till att utmaningarna växer med förmågan. Jag kan tänka mig att det här arbetssättet med ämnesövergripande projekt ger eleverna en känsla av "flow". Av att förstå men utmanas, kontroll och ansvar över sitt lärande, mål utifrån ramar men tid och möjligheter att utveckla och sist men inte minst feedback från såväl klasskamrater som lärare. Fortsätt och sprid dina/era goda idéer!
Här är en sammanfattning av Fredrik Bergs föreläsning
Inledningsvis pekade Fredrik på några punkter från Skolinspektionens rapport från 2009,

  • Elever får endast undervisning i begränsade delar av ämnet och därmed inte förutsättningar för att utveckla olika förmågor såsom....
  • Skolornas undervisning i matematik håller en ojämn kvalitet i förhållande till nationella mål och riktlinjer. I flertalet av de skolorna som ingår i granskningen är inte lärarnas undervisning inte tillräckligt varierad och anpassad för att möta olika elevers behov och förutsättningar.Vidare dominerar enskilt arbete under lektionerna.
  • Undervisningen starkt styrd av läroboken -Det får till konsekvenser att eleverna får små eller inga möjligheter att utveckla sin kompetens i problemlösning, sin förmåga att använda logiska resonemang och sin förmåga att sätta in matematiska problem i ett sammanhang.

När Fredrik fick i uppgift att ansvara för matematikundervisningen på John Bauergymnasiet i Örebro, så sa hans rektor "gör som du vill men du får inte göra som vi har gjort tidigare...". Där började konceptet "entreprenöriell matematik" att ta form. Uti från tankar från boken "Så tänds eldsjälar" där ord som självförtroende, självkänsla, kreativitet. ta-sig-församhet, ansvarsfullhet, kommunikation, presenterade Fredik olika ämnesövergripande projekt man provat på.

När eleverna kommer i ettan så börjar man att ta reda på eleverna erfarenheter och tankar kring matematik. Det första projektet är litet och tanken är - Alla ska lyckas!- Eleverna får vissa ramar för projektet men också gott om tid att utveckla det.

Sedan beskriver Fredrik projektet "Drömhuset" - ett enskilt arbete på ca 4 heldagar. På bloggen " Ellwes Fisk",som skrivs av Fredriks kollega Peter Ellwe, kan du läsa mer ingående om hur eleverna designar och tar fram ritningar, vänder och vrider på areor och volymer, kostnader och budgetar, procentsatser på bottenlån och topplån för att såsmåningom presentera sitt drömhus i ett produktblad för klasskamrater och lärare.

Mätbara resultat

En del föräldrar, elever och även kollegor har varit fundersamma angående den här metoden. Då är avsevärt förbättrade resultat på de nationella proven bra att kunna visa upp. Både i de nationella proven i Ma A och Ma B har resultaten förbättrats avsevärt. Dessutom har antalet elever som väljer högre mattekurser (C, D och E) fördubblats!

Att arbeta med entreprenöriell matematik är motiverande och roligt. För både elever och lärare, säger Fredrik. Jag tror honom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar